donderdag 19 maart 2009

Avond 8: " Geneest God vandaag de dag nog? " (deel 2)

Zoals beloofd hier het theorie-gedeelte uit het boekje wat ik lees over dit thema. Ik had het er in de nababbel er nog eventjes over met C. Volgens C. gaat het boek niet te diep in op dit onderwerp. Ik moet ook toegeven dat ik zijn verhaal tijdens de avond ook beter en begrijpelijker was dan het verhaal dat ik had gelezen in het boek. Het kwam , zoals nu gedaan is, ook veel beter aan, ik begreep het beter , het wal duidelijk en helder. Maar voor de fanatieke lezers, hieronder het theorie-gedeelte van het boek:

Thema " Geneest God vandaag de dag nog? "

Om deze vraag te beantwoorden te krijgen kunnen we het beste al s eerste gaan kijken wat de Bijbel over genezing zegt. Als we in het Oude Testament beginnen dan beloofd God zijn volk genezing en gezondheid. In diverse boeken beloofd hij dit , zie o.a. Exodus 23: 25-26 , Deuteronomium 28 en Psalm 41. Naast deze belofte staan er in de Bijbel ook diverse genezingen beschreven o.a. in 1Koningen 13:6, 2Koningen 4:8-37 en Jesaja 38.

Een genezing kan voor iemand grote gevolgen hebben in zijn/haar leven, niet alleen lichameljk, maar ook geestelijk en dan vooral zijn/haar relatie met God. Een bovennatuurlijke genezing mogen we zien als geschenk van God, waarvoor we ons niet mogen laten betalen. God genas al in het Oude Testament ten tijde van de “ voorperiode” van het Koninkrijk van God en daarom verwachten we ook dat hij nu nog veel meer wil doen, want Jezus maakte het begin van het Koninkrijk van God. Het Koninkrijk van God betekent eigenlijk de “ heerschappij en de regering van God” en staat centraal in het leven van Jezus. In het leven van Jezus had dit nieuwe Koninkrijk zowel een toekomstig aspect (Dag van het Oordeel o.a.) alsmede een tegenwoordig aspect (Het begin van het Koninkrijk is reeds ontstaan op het moment van de komst van Jezus op aarde). Wij leven nu als mensen precies midden in deze periode en je kan zeggen: Het Koninkrijk is “reeds nu” en het is “nog niet”.
Maar goed, even terug naar het thema “ genezing” .
In het Oude Testament hebben we gelezen over genezingen, maar in het Nieuwe testament heeft 25% !! van de evangeliën betrekking op de genezingen van Jezus. Jezus genas niet alleen zelf (Matteüs 4:23 , 9:35 of Lucas 4:40, 6:19), maar droeg het in eerste instantie ook op aan zijn 12 discipelen wat we letterlijk kunnen lezen in Matteüs 10:7-8 en wat later gaf hij dezelfde opdracht een 70 anderen (Lucas 10:1-20). Hier hield het niet op, Jezus gaf de opdracht aan al zijn volgelingen, zoals o.a. Johannes 14:12 te lezen valt. De wonderen van Jezus hielden dus niet op, maar hij doet ze vandaag de dag nog steeds door zwakke en onvolmaakte mensen heen, mensen die in Hem geloven…met andere woorden dus door jou en mij.
Tenslotte staat nergens in de Bijbel dat genezing van God maar tot een bepaalde periode duurt; Nee, genezing is een van de tekenen van het Koninkrijk dat door Jezus is ingeluid en tot op op vandaag nog steeds voortduurt.

Ook de kerkgeschiedenis door de eeuwen heen spreekt van diverse genezingen. In het boek “ Christian Healings” van Evelyn Frost kun je lezen over wonderbaarlijke genezingen in het begin van het Christendom. Genezingen zijn er altijd geweest , tot op de dag van vandaag spreken mensen over wonderbaarlijke genezingen. God geneest dus nog steeds, hij is dus niet allen bezorgd over onze geestelijke verlossing, maar ook om ons lichamelijke en emotionele welzijn. Het is we goed te beseffen dat niet iedereen waarvoor we bidden genezen wordt, echter dit moet ons niet tegenhouden om altijd voor genezing te bidden en deze opdracht is voor iedereen bestemd. Zoals niet iedereen de gave van evangelisatie heeft, maar we wel allemaal geroepen worden om over Jezus te vertellen om ons heen, zo is het ook met genezing. Niet iedereen heeft de gave om te genezen, maar we zijn wel allen geroepen om te bidden voor de zieken.

Bidden om genezing….Hoe doe je dit dan?

We moeten beseffen dat God geneest en niet wij en daardoor kunnen we eenvoudig en met liefde bidden voor genezing. Wie gelooft dat Jezus geneest, dan kunnen we eenvoudig bidden, want de genezing komt niet voort uit ons gebed, maar uit de kracht van God. Door eenvoud kun je de volgende richtlijn gebruiken:

1. Je kan beginnen om te vragen waar de pijn zit, wat er aan de hand is en waarvoor we precies moeten bidden.

2. Vervolgens kunnen we ons afvragen waarom iemand er zo aan toe is, ligt er wellicht een diepere oorzaak van het probleem ? Deze vraag kunnen we bij God neerleggen.

3. Vervolgens kunnen we in eenvoud bidden. We kunnen bidden in de naam van Jezus (zo bereiken we God namelijk) tot God of hij iemand wil genezen of we kunnen vragen of de Heilige Geest over iemand mag komen.

4. Na het gebed vraag je aan de persoon altijd of hij/zij iets heeft ervaren. Mocht dit niet het geval zijn dan blijven we voor degene doorbidden.

5. Als je stopt met bidden (als je de innerlijke zekerheid voelt dat je kan stoppen met bidden voor die persoon), dan is het belangrijk , of deze persoon nu wel of niet genezen is, om hem/haar te vertellen dat God van hem/haar houdt en dat ze altijd terug mogen komen en vragen om een gebed.

6. Als laatste en ook een hele belangrijk item….blijf bidden, ook al merk je niet direct resultaat. Raak niet ontmoedigt, maar ga gewoon door, want als we volharden dan zullen we zien , wellicht pas na jaren, dat God echt mensen geneest.


Tot volgende week vrijdag, ik heb nu al zin in een weekend met naar inschatting weinig nachtrust!!

Maicel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten