zaterdag 28 maart 2009

Alphaweekend (deel 3)

Het is onze vrije “middag” inmiddels, of ja, we hebben een paar uurtjes vrije tijd. Op de meeste Alphaweekenden wordt er dan een mooie boswandeling gemaakt, echter het weer zit niet echt mee. Het lijkt eerst droog, maar niet veel later begint het toch weer te regenen. Ondanks de nattigheid buiten, wagen toch een aantal cursisten de wandeling door de bossen in de omgeving. Anderen gaan lekker op de bank hangen en wat lezen (om vervolgens in slaap te kukelen) en ik waag mij eerst aan een potje oud-hollands sjoelen samen met J., R. en de enige vrouw in ons midden T. Als echte heren laten we T. als eerste gooien en dat gaat buitengewoon goed. Ze haalt een score van maar liefst 95 punten!! R. is de volgende maar zijn score valt in het niet van die van T. (66 punten ofzo). J. is next en hij wordt de sjoelkoning, want hij haalt 115 punten (een Doetinchems record??). Ik zelf kom ook niet verder dan een punt of 65 en druip na mijn pogingen af naar een ander gedeelte van de zaal, daar waar de zussen M. en J. een potje Rummikub zitten te spelen. Onder het spelen raken we lekker aan de praat over o.a. haast-mislukte huwelijksaanzoeken waarbij aan het eind van het aanzoek de aanstaande bruid en bruidegom op de vloer lagen om kaarsvet van de vloer te schrapen en over voorgenomen romantische avondjes waarbij een glas rode wijn over de lakens gaat……

Om 14.00 uur gaan we weer verder met het volgende en afsluitende thema van die dag of eigenlijk zijn het er twee namelijk “ wat doet de Heilige Geest en hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest”. T. doet het eerste gedeelte en ze volgt netjes het boekje waaruit ik de volgende samenvatting reeds had gemaakt:

"Wat doet de Heilige Geest?"

Wanneer de Heilige Geest tot iemand komt, zijn hart vervuld, dan spreken we van een “ geestelijke” geboorte van een nieuw leven. Dit gebeurt op het moment dat je christen wordt. Het werk van de Heilige Geest kent verschillende aspecten en totdat we christen worden, is het werk van de Heilige Geest er vooral op gericht om ons te overtuigen, te overtuigen van onze zonden, te overtuigen dat we Jezus nodig hebben, ons te overtuigen van de waarheid en ons te helpen om God te vertrouwen (Johannes 16:7-15). Op het moment dat we christen worden, ontvangen we volledige vergeving van onze zonden (de scheiding tussen God en ons wordt verwijderd) en daarnaast brengt de Geest ons ook in relatie tot God.

Heel bekend is de volgende tekst uit Romeinen 8:14-17:

“Want allen, die door de Geest van God geleid worden, zijn zonen van God. Want gij hebt niet ontvangen een geest van slavernij op opnieuw te vrezen, maar gij hebt ontvangen de Geest van het zoonschap, door welke wij roepen: Abba, Vader. Die Geest getuigt met onze geest, dat wij kinderen van God zijn. Zijn wij nu kinderen, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God en mede-erfgenamen van Christus; immers, indien wij delen in zijn lijden, is dat om ook te delen in zijn verheerlijking”.


Deze verzen zeggen heel veel;

1. Er is geen groter voorrecht dan een kind van God te zijn. Wanneer wij ons bewust worden van onze positie in deze (de aangenomen zonen en dochters van God), beseffen wij dat er geen enkele positie op aarde vergelijkbaar is dan kind te zijn van de Schepper van de hemel en aarde.

2.Wij hebben (als kinderen van God) een geweldige intieme relatie met Hem. We spreken Hem aan met “Abba”, de aanduiding waarmee Jezus Hem aansprak. Jezus schenkt ons het voorrecht om in die intieme relatie met God te delen, wanneer wij zijn Geest ontvangen.

3.De Heilige Geest geeft ons de diepst mogelijke ervaring van God. Hij wil dat wij weten, diep van binnen, dat wij Zijn kinderen zijn, vergelijkbaar met het feit dat ik als vader wil dat mijn kinderen weten hoe lief ik hen heb, en dat ook ervaren, zo wil God dat zijn kinderen verzekerd zijn van zijn liefde en van de relatie met Hem.

4.De Heilige Geest geeft ons ook de innerlijke zekerheid, kinderen van God te zijn. Christenen vergelijken zich met Christus, en dat roept soms weerstand en afwijzing op vandaag de dag, maar het betekent niets in vergelijking met onze erfenis als kinderen van God.

Onze relatie met God groeit als wij tijd met Hem doorbrengen. De Geest van God helpt ons om de relatie met God te verdiepen. Hij brengt God in de tegenwoordigheid, en besef dit maar eens als je bijvoorbeeld aan het bidden bent. De barrière tussen mens en God is verdwenen door Jezus en we hebben door de Heilige Geest direct toegang tot zijn aanwezigheid. Hij kan ons horen als wij bidden. Bidden wordt de belangrijkste activiteit in ons leven. Daarnaast leren wij begrijpen wat Hij ons wilt zeggen door hulp van de Heilige Geest. Hij leert ons bijvoorbeeld zien wat Hij ons wilt zeggen door de Bijbel. Ook stelt de Geest van God ons in staat om vasthoudend te zijn in onze relatie met God. Concluderend kun je zeggen dat het de Geest is die ons in relatie brengt met God, ons helpt erin te groeien en ons in die relatie te houden, kortom, we kunnen niet zonder de Geest van God, we zijn afhankelijk van Hem.
Wanneer de Heilige Geest in ons komt, veranderen we ook altijd van persoon/karakter. We worden een ander mens, een mens die steeds meer op Jezus gaat lijken. De “vrucht van de Geest” groeit in ons leven en de vrucht van de Geest bestaat uit 9 kenmerken (Galaten 5:22), te weten;

LIEFDE – BLIJDSCHAP-VREDE-GEDULD-VRIENDELIJKHEID-
GOEDHEID-TROUW-ZACHTMOEDIGHEID-ZELFBEHEERSING
Als eerst wordt liefde genoemd, we herkennen het werk van de Heilige Geest in ons als we een groeiende liefde voor God en mensen ervaren. Als tweede wordt blijdschap genoemd, welke we ervaren als een soort van verrukking – een vreugde die door ons hele wezen stroomt, onze angst laat verdwijnen en onze verwachting hemelwaarts richt, aldus de beschrijving van een journalist eens. Het komt allemaal van de Geest in ons. Op plek drie staat vrede, innerlijke vrede en het verlangen naar vrede in ieder mensenhart. Het is vaak geweldig om te zien hoe het karakter van mensen verandert, dat ze steeds meer op Jezus gaan lijken en dat de vrucht van de Heilige Geest in hen groeit.
Wanneer je tot geloof komt, ga je ook deel uitmaken van een enorm grote familie, ongeacht de kerkelijke achtergrond, want God zei in Efeziërs 4:4-6 : “ één lichaam, één geest…één hoop…één Heer, één geloof, één doop, één God en Vader van ons allen, die is boven allen en door allen en in allen”. Iedere christen is natuurlijk anders en ook ieder kind van God kan zijn eigen bijdrage leveren, want ieder kind heeft zijn eigen gaven. Welke gaven er allemaal zijn , staat in de Bijbel. Enkele voorbeelden kun je vinden in 1Korintiers 12:4-11 , maar ook in 1Korintiers 12:28-30, Efeziërs 4, Romeinen 12:7 en 1Petrus 4. Belangrijk om te onthouden is dat alle christenen de gaven mogen ontvangen en het is ook de bedoeling om je gaven te gebruiken en naar meer gaven te verlangen(zie 1Korintiers 12:31 en 14:1). Iets anders wat de Geest van God ons brengt is het verlangen om het evangelie aan anderen te vertellen en het stelt ons ook in staat om dit te doen.
We gaan na het verhaal van T. niet uiteen in groepjes, maar hebben 5 minuten pauze om wat koffie of iets anders te drinken in te schenken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten