vrijdag 6 maart 2009

Avond 6: " Hoe kan ik het Kwade weerstaan?" (deel 2)

De gezamenlijke ruimte is van eetruimte weer omgebouwd tot gezamenlijk “ klaslokaal”, de plekjes bij de verwarming zijn bezet door T. , M. , E., T. en ondergetekende, we hebben gezamenlijk twee liederen gezongen dus we kunnen van start met het formele gedeelte van de alpha-avond.
We starten met een filmpje van Peter Scheele, dat na afweging toch niet op de borstkast van iemand van de leiding of op de blouse van een behulpzame medecursist wordt vertoond, maar gewoon op het witte doek. Het filmpje laat een man op straat zien die zet dat er geen regels hoeven te zijn, dat je alles zelf mag beslissen in het leven, dat je geen kerk of geloof nodig hebt, omdat het allemaal indoctrinatie is en alle ellende van de wereld o.a. de schuld is van religies. Je kunt gewoon lekker zelf beslissen in het leven, vrijheid=blijheid verkondigt hij in drukke winkelstraten en wil mensen hiervan overtuigen. Terwijl hij dit loopt te verkondigen wordt Peter op een afstandje bestuurd door een Duivel die eromheen loopt…..

Na het filmpje mag A. van start met haar verhaal over hoe wij het Kwade kunnen weerstaan. Een verhaal waarbij ze begint dat het best heftig kan zijn en ze ook wel eens mensen tegen hun zere been schopt (wat later ook wel een beetje gebeurd). Het gaat vanavond dus over het Kwaad dat verpersoonlijkt wordt door de Duivel, ook wel Satan genoemd. Wie of wat is Satan eigenlijk?, daar wordt eerst bij stilgestaan.
God en Satan zijn geen gelijke machten. God is de Schepper en Satan is een deel van die Schepping. Met de wereld schepte God ook een aantal engelen die ook een eigen keus mochten maken. Satan koos om ongehoorzaam te zijn en werd daarmee een gevallen Engel die uit de Hemel verbannen werd. Het was de eerste (en ook de laatste ) staatsgreep in de Hemel, aldus A. Satan, de persoonlijke kracht van het Kwaad werd uit de Hemel gegooid en dit was het begin van het Kwaad op aarde. In het Nieuwe Testament wordt Satan beschreven als een persoonlijk en geestelijk wezen dat actief in opstand is tegen God; hij is de leider van vele boze geesten en demonen die op hem lijken. De volgende vraag die aan de orde komt is “ Moeten we zoveel aandacht aan Satan besteden, is dit nodig?”. A. antwoord met een stellig “ Ja, dit mag en is nodig, want Satan en de kracht van het Kwaad moet niet onderschat worden” . Want volgens Efeziërs 6:11-12 is Satan machtig, kwaadaardig, listig en bovenal een leugenaar (De vader van de leugen).
Dat de duivel ook echt bestaat kunnen we uit drie elementen herleiden. Ten eerste wordt er diverse malen over de duivel gesproken in de Bijbel, zowel in het Oude Testament als in het Nieuwe Testament. Daarnaast hebben vele christenen door de jaren/eeuwen heen altijd in zijn bestaan geloofd (let op: het zijn vaak Christenen die de invloeden van Satan ervaren, omdat Satan juist deze mensen probeert in zijn macht te krijgen, de niet-gelovige zijn reeds in zijn macht en hebben zijn aandacht niet zo nodig) en als derde element noem ik hier het “ gezonde verstand” . Als je kijkt naar alle ellende op de wereld ( onderdrukking, geweld, foltering, verkrachting, occulte praktijken etc.etc)…vraag je dan eens af “ is dit de wil van God of zit iemand anders hier achter?”. De duivel bestaat dus echt als je het mij vraagt, echter dit betekent niet dat we ons door hem in beslag moeten laten nemen, echter ook hier schuilen twee gevaren/tegenstellingen: Zowel het ongeloof in de duivel als een ongezonde belangstelling ( A. noemt hier o.a. horoscopen, occulte krachten, reiki etc.) zijn verkeerde houdingen die het Kwaad in de kaart spelen.

Nu we weten dat Satan echt bestaat en we weten waar hij vandaan komt, is de volgende vraag die we ons kunnen stellen “ Wat zijn de taktieken van de duivel?”.
Het doel van de duivel ( zo lezen we in Johannes 10:10) is om ons te vernietigen. Hij doet dit door ons te verblinden voor het Kwaad. Hij maakt de verpakkingen vaak zo mooi dat wij niet zien dat iets niet goed is ( denk hierbij aan yoga, reiki, horoscopen etc.etc.). Het lijkt allemaal soms normaal of onschuldig, maar in de oorsprong zijn dingen vaak niet in overeenstemming met Gods wil. De duivel zaait ook twijfel, brengt ons in verleiding, legt nadruk op zaken die niet mogen/verboden zijn, op de straffen die God uitdeelt. De gevolgen die het heeft als wij ongehoorzaam zijn vinden we ook terug in de Bijbel. Wie kent het verhaal van de schaamte van Adam en Eva niet in Genesis, de gebroken vriendschap met God (lees Genesis 3:8,10) of dat men anderen de schuld gaat geven (Genesis 3:12). Het mooie van God in dit stuk is dat al op het moment dat je ongehoorzaam bent geweest, Hij je alweer roept om bij Hem te komen, Hij roept niet alleen “ Adam waar ben je?”….. Nee op de plek van Adam, kun je hier ook je eigen naam invullen. Tenslotte een laatste taktiek van de duivel is het aanklagen….het aanklagen van God bij de mensen, maar ook het aanklagen van mensen bij God (Openbaring 12:10).

De taktieken van de duivel worden nog eens duidelijk weergegeven door A. over het verhaal van de kikker en de kokende pan met water. Wanneer je een kikker in een kokende pan met water gooit, zal hij er meteen uitspringen, echter wanneer je een kikker in een pan met water gooit die nog niet kookt zal hij er lakker in rondzwemmen. Wanneer je deze pan langzaam gaat verwarmen zal hij dit niet merken en blijft hij in de pan….totdat hij langzaam dood zal koken.

Het volgende stuk in het verhaal deed mij eerst de wenkbrauwen fronsen, maar achteraf denk ik dat wanneer een aantal van mijn niet-gelovige vrienden dit lezen ze hartelijk moeten lachen om deze vergelijking en het de komende week wel eens druk kan worden in de Kerk op zondag. Waar heeft ie het over ?..hoor ik jullie denken…Nou het was als volgt…..A. was ervan overtuigd dat ik een Vitesse-fan was en daarom had ze een verhaal over de doelman Piet Velthuizen van Vitesse. Stel je nu eens voor dat deze doelman , die een hele goede wedstrijd tegen Feyenoord had gekeept, nu eens de stap zou maken naar Feyenoord. Hij zou dan voor zijn nieuwe club zijn uiterste best gaan doen en alles ervoor geven, ook tegen zijn oude club Vitesse als deze weer tegen elkaar zouden spelen. Hij zou er alles aan doen om zijn nieuwe club te laten overwinnen. Vervolgens spiegelde ze dit verhaal aan de positie die wij innemen in of Het Rijk der Duisternis ( de duivel, de zonde, dood en vernietiging) of het Koninkrijk van het Licht ( Jezus, vergeving, leven en bevrijding). Tja en wat bij mij als NEC-supporter dan blijft hangen in dit stukje laat zich natuurlijk al raden….Vitesse wordt vergeleken met het Rijk der Duisternis…?? Hahahahaha…..vele NEC-supporters delen deze mening ben ik bang. Waar het natuurlijk omgaat is dat door de stap te maken naar God, door met Hem een relatie te zoeken, wij de duivel en zijn kwade krachten steeds meer de macht ontnemen. Onze positie in deze moet dus zijn in het Koninkrijk van het Licht.

En wat is nu de volgende stap? We kennen onze tegenstander, we weten zijn taktieken, we weten waar we in het veld moeten staan….dan is het nu tijd om te gaan kijken hoe wij ons verdedigen en hoe wij moeten aanvallen. Er is een spreekwoord dat de aanval de beste verdediging zou zijn, echter ik begin hier toch maar met de vraag “ Hoe verdedigen wij onszelf tegen het Kwaad?” .

Het antwoord op deze vraag wordt gegeven in de Bijbel, te weten in Efeziërs 6:11-17 wat ook wel de “ Geestelijke Wapenuitrusting” wordt genoemd. In dit stuk van de Bijbel wordt gesproken over:

1. De gordel van de waarheid ; waarmee bedoeld wordt dat we Gods woord eigen moeten maken en de waarheid moeten kennen om zo de leugens van Satan te kunnen weerleggen.

2. Het borstpantser der rechtvaardigheid; hierbij gaat het om de houding in ons hart, de rechtvaardigheid van Christus die wij hebben ontvangen ter bescherming tegen beschuldiging en veroordeling.

3. Het schoeisel van het evangelie van de Vrede; wij zijn heden ten dage de stem van God hier op aarde, wij moeten in het heden bereid zijn om over Christus te praten.

4. Het schild van geloof; dit beschermt onze persoonlijkheid en brengt ons het tegenovergestelde van cynische en sceptische gedachten en uitingen.

5. De helm van het heil; die ons verstand beschermt tegen twijfels en beschuldiging die Satan richting ons uit

6. Het zwaard van de Geest, ofwel het Woord van God, tevens het enige aanvallende aspect in onze wapenuitrusting; hiermee wordt bedoeld onze parate Bijbelkennis, parate Bijbelteksten waarmee wij de invloeden van Satan mee om de oren kunnen slaan.

7. Tenslotte is er nog het gebed, we moeten voortdurend blijven bidden… A. vergeleek het gebed o.a. met een lange-afstand raket, want het gebed overbrugt alle afstanden.

Tenslotte komt onze aanval aan bod en die is kort maar krachtig:
Blijf bidden en wees bereid tot actie (d.m.v. het verkondigen van het evangelie, het uitdrijven van de demonen etc. etc).

Tot zover ook het verhaal van A. Voor mij persoonlijk een indrukwekkend verhaal met punten van herkenning, vragen en onwetendheden. Na haar verhaal komt er een kleine discussie op gang over hetgeen A. vertelde over Yoga, Reiki e.d. (ik ben van plan om dit in mijn derde deel te verduidelijken) We gaan in groepjes uiteindelijk uiteen, iedereen vertrekt met het groepje naar z’n eigen plekje, men pakt een bakkie koffie en we gaan verder praten over dit thema…

To be continued…..

1 opmerking:

  1. he Maicel, wat gaaf dat jullie het nu hebben gehad over het kwaad en de geestelijke wapenrusting. Volgens mij ben je nog zo onder de indruk van het kwaad als een persoon, dat je nog niet bent toegekomen aan de bescherming. Daar hadden we het nog over, voor je naar Duitsland ging. Als het hele verhaal goed is geland, moet je je toch echt nog eens verder verdiepen in de geestelijke wapenrusting. Je bent nu toch wel echt interessant voor Satan......
    b-blessed, Roeleke

    BeantwoordenVerwijderen