donderdag 12 februari 2009

Avond 3: " Hoe kan ik zeker zijn van mijn geloof? "

Zo ik ben weer terug van de Alpha-cursus, wederom een heerlijke avond waar gelachen werd, gezongen werd, waar serieuze en open gesprekken gevoerd werden, waar lekker gegeten werd, waar de liefde van God was, kortom alle ingrediƫnten waren aanwezig voor een perfecte avond.

Echter een telefoontje van mijn vrouw (vlak voordat de avond voorbij was) gaf mij toch een lichte nare bijsmaak. Ik zal jullie deze bijsmaak niet onthouden, ik ben ook heel open in dit soort dingen en merk dat ik mijn gevoelens goed van mij af kan schrijven. Brigitte vertelde me dat Nina bij ons buurmeisje had gespeeld en eenmaal thuisgekomen vertelde ze dingen tegen Brigitte die ze gezien had. Het ging hier over pornografisch materiaal. Ik schrok en het houdt mij nu nog bezig. Brigitte vertelde door de telefoon dat ze samen met Nina naar de ouders van ons buurmeisje zijn geweest en dat het opgelost was. Het antwoord wat gegeven werd ( “ we zullen het proberen dat het niet meer zal gebeuren” ) geeft mij toch niet een prettig gevoel. Ik zal hier morgen met Brigitte over praten, er met Nina over hebben en met de juffrouw van Nina erover hebben. Van binnen doet het me pijn…..en dat na zo een geweldige avond…..pffffffff.

Toch besluit ik om nu het verslag over de derde avond van de Alpha-cursus te gaan schrijven (het is nu voor de liefhebbers van tijdstippen 23.52 uur). Ik ben morgen vrij van mijn werk en dus zal de wekker morgen pas rond half acht gaan ipv kwart voor zes….tijd genoeg nog om te slapen dus en ook tijd genoeg nog om “even” aan mijn blog te werken.

Avond 3 dus, thema “ Hoe kan ik zeker zijn van mijn geloof”, start voor mij als ik om iets over zessen de deur weer open doe en de “deel” binnenwandel. De tafels zijn gedekt en het eerste wat ik zie: “kroepoek op tafel!!…..Jammie, dat wordt weer smullen vanavond! “. Naast de kroepoek staan bakjes met cashewnootjes, echter iemand verteld me dat die bakjes eerst meer gevuld waren , maar dat een niet nader te noemen persoon (ik zal deze term wel vaker gaan gebruiken vanavond) ons reeds is “ voorgegaan” waardoor de bakjes inmiddels half leeg zijn (en “ nee, ik gebruik deze blog niet als machtsmiddel….knipoog). We gaan aan tafel en na gebed is het tafel 3 die als eerste mag gaan opscheppen. Niet geheel toevallig (toeval bestaat niet..!!) zit de voorganger wederom aan de juiste tafel…en breedlachend gaat de tafel richting keuken. Wij wachten netjes op ons beurt en mogen wat later gaan genieten van heerlijke rijst, nassi, rundvlees, kip hawai, ei, sate etc.etc. Wat een weelde weer en hierbij doe ik vast een open sollicitatie om de komende cursussen mee te helpen in de leiding. Iemand roept zelfs aan tafel dat hij/zij tenminste 1 keer in de week nu fatsoenijk eet. Vorige week riep iemand ongeveer hetzelfde in de trent van “ Das heel wat anders dan de magnetronmaaltijden die ik gewend ben”. Ik besluit om maar gewoon te luisteren en niets te zeggen….tenslotte leest mijn vrouw ook mijn blog. Onder het mom van “ ik hoef niets te vrezen, want ik schrijf mijn blog toch zelf” ga ik direct achter een niet nader te noemen persoon (niet dezelfde als hierboven reeds genoemd ) voor ronde 2. Al dat lekkers….maar goed dat ik morgenvroeg naar “spinning” ga. We sluiten af met het toetje, dit keer vruchtenyoghurt of vanillevla met twee enorme bakken met slagroom!! Jammer dat de bekertjes deze keer kleiner waren dan de vorige keer…maar ach ik heb het gevoel dat iedereen zich toch wel inhoudt…tenslotte ontgaat deze blogger vrij weinig hebben de meeste kunnen lezen in een vorig verslag. Als we onze buikjes weer strak hebben en er een paar mensen zijn die lijken in te dutten, gaan we de boel opruimen, duikt het gros van de vrouwelijke cursisten de keuken in voor de afwas e.d. ( vooroordelen zal ik hier achterwege laten). Als iedereen weer op zijn plekje zit in de “deel” kan de cursus beginnen. We trappen af met twee liederen en alvorens A. haar verhaal gaat vertellenkrijgen we eerst een A4-tje van C. dat gaat over “ Zekerheid en Relativeren”.

Vooraf wordt gezegd dat het vaak een moeilijk te begrijpen stukje is en inderdaad ik moet zeggen dat ik dit A4-tje denk ik deze week nogmaals ga doorlezen. Na de eerste keer geluisterd en meegelezen te hebben, kan ik beamen dat een aangiftebiljet inkomstenbelasting voor mij beter begrijpbaar is, dan dit A4-tje in eerste instantie. Op het moment dat er in het stukje tekst gezegd wordt dat iemand fan van Vitesse kan zijn en dat Vitesse kampioen wordt en de beker gaat winnen…… verdwijnt bij mij alle logica….(knipoog). Nee, even zonder gekheid, ik kan hier dit A4-tje niet 1-2-3 uitleggen en ik raad een ieder aan om deze een paar keer door te lezen. Ik besef mij dat ik best veel relativeer in het leven en nu zie besef ik pas hoe verkeerd dat eigenlijk is. Word mij effe hier een spiegel voorgehouden zeg! Over “ met jezelf geconfronteerd worden” gesproken….. stof tot nadenken dus.

Na de uitleg gaan we verder met een filmpje van Peter (Scheele??...dacht ik), dat gaat over “wat moet er gebeuren voordat je weet dat God bestaat”. In het filmpje stelt hij diverse jongeren deze vraag en noemt hij zelf als voorbeeld “ Als bijvoorbeeld een lantaarnpaal spontaan zou omvallen, zou dat een teken zijn dat jouw overtuigd dat God bestaat?”. Terwijl de jongeren hierover met hem in gesprek gaan, valt er op de achtergrond (elke keer) langzaam een lantaarnpaal naar de grond. Verschillende reacties volgen van de jongeren met wie hij in gesprek is….een leuk filmpje overigens.

Vervolgens begint A. aan haar verhaal over “ hoe kan ik zeker zijn van mijn geloof” . Een mooi verhaal en ook heel mooi gebracht door A. De zekerheid van het geloof leunt symbolisch gezien op een statief met drie poten, te weten:


1. Het woord van God
2. Het werk van Jezus
3. Het werk van de Heilige Geest


Ik zal ze hieronder even verder uitdiepen:

Ad.1) Als mensen alleen op gevoelens zouden vertrouwen, dan kunnen we van niets zeker zijn. Gevoelens veranderen namelijk constant en zijn soms bedrieglijk. De beloften die God heeft gedaan in de Bijbel veranderen nooit en zijn betrouwbaar. Op deze beloften moeten we vertrouwen, we moeten ze aannemen. Een aantal van deze beloften zijn te lezen in de Bijbel o.a. dat Jezus bij je zal binnenkomen en zijn vriendschap aanbied als jij de deur voor hem opent (Openbaring 3:20). Een andere belofte is dat hij altijd bij je zal zijn (Matteus 28:20). Je krijgt het eeuwige leven (Johannes 10:28) en dat begint al direct op het moment dat je de deur voor hem opent. Een ander mooie belofte valt te lezen in 1 Thessalonicenzen 4:17 “Dan zullen allen die in Christus zijn voor eeuwig bij de Here zijn en 1 Korintiers13:12 zegt vervolgens “ Dan zal er geen verdriet of pijn meer zijn. Dan zal er geen verleiding meer zijn, want de zonde zal niet meer bestaan. Er zal geen lijden meer zijn, en wij zullen niet langer van onze geliefden afgesneden zijn. Dan zullen wij Jezus zien “ van aangezicht tot aangezicht” . Zo staan er nog vele beloften in het woord van God en het enige wat we moeten doen is deze als waarheid aan te nemen.

Ad. 2) Het werk van Jezus is het besef hebben dat wij de vergeving van God niet verdienen. Het gaat er niet om of je nu goed leeft of dat je goede daden verricht. Het hangt allemaal niet van jou af, want Jezus is voor jouw zonden gestorven aan het Kruis. Door het geloof in Jezus kunnen wij met God verzoend worden. Eigenlijk verdienen wij het geschenk van het eeuwige leven niet, echter God schenkt het ons en wij hoeven het alleen met dankbaarheid in ontvangst te nemen door ons te bekeren en te geloven in Jezus Christus. Iemand omschreef het als volgt: “ Geloof is met je hele gewicht op Jezus leunen en op wat Hij voor ons heeft gedaan aan het Kruis”.

Ad.3) Wanneer iemand christen wordt, komt Gods Heilige Geest in hem wonen en dit kunnen we weer onder verdelen in twee kanten. Op de eerste plaats verandert de Heilige Geest ons van binnenuit, bijvoorbeeld ons karakter wat ook wel de “vrucht van de Heilige Geest” wordt genoemd. Ik wil hier verwijzen naar de Bijbeltekst in Galaten 5:22 en 5:23. Naast ons karakter wat verandert, veranderen ook onze relaties. Ik heb het dan over de relatie met Hem, maar ook de relaties met ander mensen. De tweede kant die verandering brengt is een innerlijke ervaring van God. God geeft ons de diepe persoonlijke overtuiging dat wij kinderen van God zijn (Romeinen 8:15-16).

Deze drie steunpunten overwegend mag je het als voorrecht zien om kind van God te zijn, om zeker te kunnen zijn van een relatie met onze hemelse Vader, zeker te kunnen zijn van de vergeving die wij hebben ontvangen, zeker te kunnen zijndat wij christenen zijn en weten dat wij eeuwig leven hebben.

Bovenstaande is een beetje uitgediept wat A. in haar verhaal vertelde en na een klein kwartiertje naar haar geluisterd te hebben is de eerste gedachte die bij mij opkomt: “ Wauw, wat kun jij dit mooi vertellen A. , ik zou haast gaan geloven dat jij lantaarnpalen kan laten vallen” .

Vervolgens gaan we in kleine groepjes weer uiteen, en word er verder gediscussieerd, maarvoordat we beginnen wordt er een foto gemaakt en zegt J. dat ze morgenvroeg wel mijn blog al verwacht (bij deze J., aan uw wens is voldaan….hahaha). Op een groot vel mogen we onze twijfels neerzetten. In ons groepje worden vooral vragen op het papier geschreven zoals “ Waarom is er zoveel ellende bij de een en bij de ander juist niet?, Wat gebeurt er met de niet-gelovigen nadat zij gestorven zijn?”. We raken hier over aan de praat en voor we het weten klopt C. op de deur of we willen gaan afronden. Wat gaat de tijd toch snel (mmm ik zie dat het ook nu inmiddels al 1.14 uur is). We gaan terug naar de gezamenlijke ruimte , maar niet voordat ik dus Brigitte heb teruggebeld (zie het begin van mijn blog). We sluiten af met een prachtig lied (nr. 389) en gebed. Overigens merkt C. nog op dat cursist E. vanavond naar de Alpha-cursus is gekomen ondanks het feit dat zijn vrouw jarig was…heel bijzonder en er wordt gezegd dat dit bewijst dat er geen enkele reden eigenlijk is om avond te moeten missen…… mmmm over twee weken zit ik in Hamburg…….

Ik praat nog een tijd na met M. over hoe het geloof mijn leven heeft verandert de afgelopen tijd. Het stukje over de werking van Heilige Geest was deze avond zo herkenbaar voor mij en ik zal na dit verslag morgen of wellicht nog overmorgen er een apart blog-gedeelte aan wijden.

Ik vind het tijd dat ik dit gedeelte maar ga afsluiten, ik ben van mening dat 1.29 uur een mooie tijd is om mijn gebed te gaan doen en daarna mijn rust te pakken.

Bedankt voor de geweldige avond weer allemaal!!

Maicel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten